Dörrar

Det finns nog ingen hund som hatar dörrar och vad en dörr betyder som Täva. Jag skojar inte, om fick bestämma skulle all form av dörrar försvinna från jordens yta, det gäller även grindar och annan form av mekanism som man måste sitta, vänta på att det öppnas och sen vänta lite till innan man får gå/hoppa förbi.


Nu när vi har flyttat till ett nytt lägenhetshus och på ANDRA våning är det ännu fler dörrar och mer krav på damen att sköta sig, man får inte dra rätt ut, rätt ner å hoppas att antingen ytterdörren är öppen eller källardörren så man kan dra en repa å kolla om grannens katter är inne.

Jag har haft detta bekymmer med henne sen dagen ja hämta henne, hon kan sitta och vänta men fuskar mer än gärna, gnäller, piper å skriker, skakar å stressar upp sig så enormt mycket så fort hon ser en dörr eller vet att vi ska igenom den. Samma med grindar för den delen å ännu värre är det om det är en BILDÖRR då går hon banans om den inte öppnas fort nog å man MÅSTE sitta å vänta tills man får ett varsågod å hoppa in eller ut. Det handlar inte om att hon är rädd utan höjer sina förhoppningar på att antingen ska det tränas, åka till sin enda hundkompis, gå promenad (en enkel promenad räcker), nån av katterna är i trapphuset eller våra bambisar går förbi. Allt i hopp om att få komma UT så fort som möjligt.

Men jag har krav, man får inte gå ut utan först får man gå till dörren, sitta rätt vid dörren, sen tar ja på mig utkläder efter väder, sen tar ja på henne utrustning efter det behov som behövs, i bland är det selen, i bland halsband, i bland är det långlina. Sen öppnar JAG ytterdörren, redan här är Täva i full schå med sin opera å inväntar varsågod, JAG går ut, hon får sitta kvar då grannen mitt i mot oss har oxå en hund som har liknande bekymmer som henne och vill inte att dessa två ska krocka å allt blir värre. Sen får hon gå ut, men får sitta bakom mig vid dörren (se översta bilden) sen går vi ner, sakna men säkert å hon får gå bakom mig så ja kan avstyra eventuellt hundmötet eller en katt i trappan. Väl nere vid den andra dörren är det värst. Här är Täva tvärlåst på att kolla ut, det kan gå en hund förbi, en katt eller Bambi eller vad som helst, tex det fäferätande trollet som bor i skogen eller en snökatt som har vaknat förtidigt ur sin divala.


Men hon VET att man får inte komma ut för en man har kontakt å ja känner i hennes sinnesstämning att hon är relativt okej att gå ut och ja har kontakt med henne. Då öppnas dörren å hela världen blir helt plötsligt lite grönare, lite ljusare å fruktansvärt mycket roligare. Men ännu får hon inte komma ut, jag ser inte om det är nån hund på gatan för är det ett hundmötet så tidigt är det omöjligt att avstyra det å speciellt om det är den lilla russelflickan, då är det bara vända håll å hoppas på att hon glömmer henne efter halva promenaden.


Jag öppnar dörren, Täva vet att det är ett moment kvar innan man får komma ut och det är att ja går ut å hon får sitta kvar, ja kollar lite snabbt, begär kontakt å sen får hon gå ut, helst bakom eller vid sidan tills vi korsat vägen så hon inte blir påkörd för vissa kör som idioter fast det är Max 20 km/t här. Efter det är det som vanligt, antingen en Långås, en kort med små äventyr, en latmansgrej igenom att släppa henne lös på åkern så hon får göra som hon vill.

När vi går in är det samma grej fast tvärt om. Allt för att undvika krock med katter eller grannens shiba. Vill inte att Täva ska bli mer stressad/frustrerad/irriterad osv om hon krockar med Shiban och hon blir mer osäker å mer uppjagad.

Jag har provat att strunta i dessa moment men det blir värre, hon skriker, gapar å vrålar, rymmer och blir näst intill okontaktbar. Hon behöver dessa regler, moment för att förstå att man får inte sticka rätt ut. 

Har ni några tips? Jag har nog provat det mesta men detta är de som ger best resultat men ännu inte det ja vill ha, jag vill ha en lugn hund, en tyst tjej som inte stressar upp så fort det är en dörr. Men hon är ju en schäfer oxå å dom är inte alltid så tysta å denna tjej vet verkligen hur man låter.

Det här inlägget postades i Promenad. Bokmärk permalänken.

1 svar på Dörrar

  1. Pingback: Katter i trappan! – Team IQBadboll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.